Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa, ca toate celelalte vitamine din complexul B. Acest lucru inseamna ca se poate dizolva in apa si poate calatori prin sange. Pericolul de intoxicare este mic, deoarece excesul de vitamina este eliminat prin urina.
De mentionat este ca organismul uman poate stoca o cantitate din aceasta vitamina timp de pana la patru ani.
Vitamina B12 este cea mai mare si mai complexa vitamina din punct de vedere structural. Aceasta vitamina se gaseste in mod natural in produsele de origine animala si poate fi produsa prin sinteza fermentatiei bacteriene. Printre cele mai consumate alimente bogate in vitamina B12 se afla carnea si lactatele.
Rolul vitaminei B12 în organism
Vitamina B12 îndeplinește mai multe roluri benefice în organismul uman, fiind un aliat de preț în numeroase procese și sisteme.
- Vitamina B12 este crucială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. De asemenea, este implicată în formarea globulelor roșii din sânge și ajută în crearea și reglarea ADN-ului. Metabolismul fiecărei celule din corpul uman depinde de aportul de vitamina B12, deoarece aceasta deține un rol important în sinteza acizilor grași și în producția de energie. Are, astfel, un rol activ în funcționarea celulelor și în reînnoirea lor. În plus, vitamina B12 permite eliberarea de energie, prin faptul că ajută corpul uman să absoarbă acidul folic.
- este necesară pentru formarea corespunzătoare a globulelor roșii (un tip de celule sangvine cunoscute ca eritrocite). Corpul uman produce milioane de globule roșii în fiecare minut, care nu se pot multiplica în mod corespunzător fără vitamina B12. Producția de globule roșii se reduce dacă nivelurile de vitamina B12 sunt prea scăzute, iar anemia poate să apară dacă numărul de eritrocite din sânge scade vertiginos.
- Vitamina B12 este un element important în stimularea activității tractului intestinal. Există situații în care unele boli, care afectează funcționarea intestinelor, pot împiedica organismul să absoarbă cantitatea necesară de vitamina B12. De exemplu, boala Crohn (o afecțiune cronică) poate, uneori, să însemne că organismul nu obține o cantitate suficientă de vitamina B12.
De asemenea, vitamina B12 (și toate vitaminele din complexul B) joacă un rol important în digestie. Ajutând la transformarea carbohidraților în glucoză, astfel încât corpul să ii poată folosi pe post de energie și tot aceste vitamine te ajută să metabolizezi proteinele și grăsimile (lipidele).
Asta nu înseamnă, însă, că ar trebui luate cantități mari de vitamina B12 în speranța că metabolismul se va accelera. Sunt persoane care vor beneficia de pe urma faptului că iau suplimente de vitamina B12, dar trebuie cerut sfatul medicului înainte de administrare.
Proprietățile vitaminei B12
- favorizează absorbția calciului;
- favorizează metabolismul alimentelor (proteine, carbohidrați și lipide);
- previne anemia: această vitamină este necesară pentru a preveni anumite tipuri de anemie, cum ar fi anemia prin carență de vitamina B12 (anemia macrocitară) sau anemia pernicioasă;
- întârzie instalarea bolii Alzheimer: s-a dovedit că oamenii care suferă de boală Alzheimer au niveluri scăzute ale acestei vitamine în organism;
- poate preveni demența și întârzie pierderea memoriei;
- întărește sistemul imunitar;
- previne problemele digestive;
- consolidează sistemul nervos;
- protejează inima;
- reduce simptomele tinitusului;
- sporește fertilitatea în cazul bărbaților;
- reduce alergiile
Vitamina B12 – beneficii
Previne anemia si sprijina productia de eritrocite
Cobalamina este o componenta vitala in procesul de productie a celulelor rosii din sange. Daca aceasta vitamina este la un nivel mic, globulele rosii nu se mai dezvolta in mod corespunzator.
In mod normal, aceste celule sunt mici si rotunde. In cazul unei carente de cobalamina, globulele rosii devin mai mari si de obicei ovale. Din cauza acestei forme neregulate, celulele rosii nu mai au capacitatea sa se deplaseze din maduva osoasa in sange intr-un ritm normal, provocand astfel anemie megaloblastica.
In cazul persoanelor anemice, organismul este privat de suficiente globule rosii din sange atat de necesare pentru a transporta oxigenul catre organele vitale. Din aceasta cauza, persoanele ajung sa se confrunte cu simptome de oboseala si slabiciune.
Poate preveni defectele congenitale majore
O sarcina sanatoasa depinde in mod direct de un nivel adecvat al vitaminei B12. Potrivit cercetarilor, creierul si sistemul nervos al fatului au nevoie de suficienta cobalamina de la mama pentru a se dezvolta sanatos.
O carenta de vitamina B12 in primele faze ale sarcinii poate produce anumite malformatii congenitale, cum ar fi defectele de tub neural. In plus, daca gravida sufera de deficienta de cobalamina, exista riscul de nastere prematura sau avort spontan.
Poate preveni osteoporoza prin sprijinirea sanatatii oaselor
Un nivel adecvat al vitaminei B12 inseamna oase mai puternice si mai sanatoase. In cadrul unui studiu efectuat pe mai mult de 2.500 de adulti s-a demonstrat ca persoanele cu deficit de cobalamina au avut, de asemenea, o densitate minerala osoasa mai mica decat cea normala. Oasele cu densitate minerala scazuta pot deveni fragile in timp, crescand astfel riscul de osteoporoza.
Vitamina B12 beneficii pentru pacientii cu degenerescenta maculara legata de varsta
Degenerescenta maculara este o boala oculara care afecteaza in principal vederea centrala. Riscul de degenerescenta maculara legata de varsta poate fi prevenit prin mentinerea vitaminei B12 la un nivel normal.
Specialistii sustin ca administrarea de suplimente cu vitamina B12 poate reduce nivelul homocisteinei, un tip de aminoacid care se gaseste in fluxul sanguin.
Un nivel ridicat al homocisteinei poate provoca degenerescenta maculara legata de varsta. Potrivit unui studiu la care au participat 5.000 de femei cu varsta de 40 de ani sau mai mult, administrarea de suplimente cu B12, acid folic si vitamina B6, a redus acest risc.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a afla in totalitate rolul vitaminei B12 in sanatatea vederii si prevenirea acestei afectiuni oculare.
Vitamina B12 beneficii pentru persoanele cu depresie
Cobalamina poate fi un real ajutor pentru persoanele cu simptome de depresie. Procesul exact nu este inca pe deplin inteles. Aceasta vitamina contribuie la sintetizarea si metabolizarea serotoninei, o substanta chimica vitala care poate regla dispozitia.
Prin urmare, cei care au deficiente de cobalamina au niveluri scazute de serotonina si se pot confrunta, astfel, cu stari de depresie. De aceea, studiile sustin administrarea de suplimente de B12 pentru imbunatatirea simptomelor depresiei la persoanele cu deficiente de B12.
In cadrul unui studiu in care au fost implicate persoane cu depresie si niveluri scazute de B12 s-a constatat ca participantii care au primit atat antidepresive, cat si cobalamina, si-au imbunatatit simptomele de depresie, comparativ cu cei tratati numai cu antidepresive.
Potrivit unui alt studiu, cei cu niveluri mici ale vitaminei B12 au prezentat un risc de doua ori mai mare de depresie severa.
Cu toate ca s-a demonstrat ca suplimentele cu vitamina B12 pot ajuta la remedierea depresiei si a starii de spirit la persoanele cu deficienta, cercetarile nu arata ca acestea au acelasi efect la indivizii cu niveluri normale de B12.
Vitamina B12 beneficii pentru creier
S-a descoperit ca persoanele cu deficiente de B12, in special cele in varsta, pot suferi pierderi de memorie. Vitamina poate ajuta la prevenirea atrofiei creierului, o problema manifestata prin pierderea neuronilor din creier si adesea asociata cu pierderea memoriei sau dementa.
O echipa de cercetatori a realizat un studiu la care au participat persoane cu dementa in stadiu incipient. Potrivit specialistilor, persoanele tratate cu B12 si suplimente de acizi grasi omega-3 au avut un declin mental mai incetinit.
Suplimentele cu B12 pot imbunatati memoria, chiar si in absenta unui deficit diagnosticat clinic.
Poate oferi un impuls energetic
De mai mult timp, suplimentele cu B12 au fost considerate ideale pentru cresterea nivelului energiei. De altfel, toate vitaminele din complexul B contribuie la producerea de energie a corpului, cu toate ca ele singure nu furnizeaza neaparat energie.
In prezent, nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca suplimentele cu B12 pot ridica nivelul energiei la persoanele cu niveluri suficiente de vitamina B12.
Pe de alta parte, indivizii cu deficienta semnificativa de B12 pot lua suplimente sau pot creste dozele pentru a-si imbunatati probabil nivelul de energie.
Imbunatateste sanatatea parului, pielii si a unghiilor
Avand in vedere rolul vitaminei B12 in productia de celule, persoanele care vor sa aiba parul, unghiile si pielea sanatoase trebuie sa aiba un nivel adecvat al vitamine B12.
De fapt, nivelurile scazute de B12 pot da nastere unor simptome dermatologice, cum ar fi hiperpigmentare, decolorarea unghiilor, modificari ale parului, vitiligo (depigmentarea pielii in zone diferite) si stomatita angulara (colturi ale gurii inflamate si crapate).
Manifestări ale deficienței de vitamina B12
O carență sau lipsă de vitamina B12 are loc când corpul nu primește o cantitate suficientă din această vitamină. Deficiența poate avea drept rezultat leziuni ireversibile și potențial grave, în special la sistemul nervos și la creier.
Chiar și valori ușor mai mici decât cele normale de vitamina B12 pot declanșa simptomele unei deficiențe, cum ar fi: depresia, confuzia, problemele de memorie și oboseala. Chiar și așa, aceste simptome (ca atare) nu sunt suficient de specifice pentru a diagnostica un deficit de vitamina B12.
Deficitul de vitamina B12 este caracterizat, printre altele, de anemia megaloblastică (se manifestă prin scăderea numărului de globule roșii drept urmare a unor valori insuficiente de vitamina B12 în corp). Simptomele unui deficit de vitamina B12 pot include și dureri musculare, slăbiciune musculară, mai ales când persoana observă că are dificultăți în mișcare.
Există situații când memoria persoanei este afectată de lipsa de vitamina B12, fie nu-și amintește lucruri, fie nu se poate concentra bine. Deficitul de vitamina B12 poate cauza și probleme digestive, cum ar fi constipația, diareea sau crampele.
Senzația constantă de oboseală sau oboseala cronică, însoțite de o paloare anormală sunt și acestea manifestări ale deficienței de vitamina B12. Apetitul foarte scăzut este o altă manifestare a deficienței de vitamina B12, iar la acesta se poate adăuga și pierderea în greutate.
O altă manifestare a carenței de vitamina B12 poate fi trădată de schimbările de dispoziție, de pildă, persoana se simte din ce în ce mai deprimată, suferă de anxietate, nu se poate concentra. Pe lângă durerile musculare și slăbiciunea musculară, persoanele cu o lipsă de vitamina B12 se pot confrunta în unele cazuri și cu senzația de amorțeală și de furnicături în membre.
Cauzele carenței de vitamina B12
Există mai multe cauze la baza carenței de vitamina B12, iar identificarea persoanelor aflate la risc este extrem de importantă, mai ales că această carență nu trebuie lăsată netratată.
Una dintre cauze poate fi alimentația vegană. Deoarece alimentele de origine animală sunt, de regulă, cele mai bune surse de vitamina B12, persoanele care urmează o dietă vegană și nu mănâncă niciun fel de produse care provin de la animale au un risc mai mare să aibă o lipsă de vitamina B12. Așadar, persoanele care mănâncă doar alimente de origine vegetală sunt sfătuite să consume alimente îmbogățite cu B12 și să ceară sfatul medicului pentru a afla dacă trebuie să ia zilnic și un supliment cu această vitamină.
Persoanele în vârstă, care tind să aibă tulburări la nivel digestiv sunt un grup cu risc mare de a avea lipsă de vitamina B12. Spre bătrânețe, organismul tinde să producă mai puțini acizi gastrici care sunt necesari pentru a transforma vitamina B12 în mod corect, de aceea, persoanele vârstnice pot fi sfătuite de medicul de familie să ia zilnic un supliment cu vitamina B12.
Un alt grup care s-ar putea confrunta cu lipsa de vitamina B12 include persoanele cu probleme ale intestinului subțire, de exemplu, cum sunt pacienții cărora li s-a scurtat chirurgical intestinul subțire. Aceste persoane nu pot să absoarbă în mod corespunzător vitamina B12. Și pacienții cu boala Crohn au un risc de carență de vitamina B12, iar lista poate fi completată de persoanele care suferă de gastrită. De asemenea, boala celiacă poate duce la o carență de vitamina B12, deoarece aceste afecțiuni fac ca absorbția nutrienților să fie redusă.
Persoanele care suferă de alcoolism cronic pot suferi de o lipsă de vitamina B12, deoarece corpul lor nu este capabil să absoarbă în mod eficient nutrienții. Pacienții care tratează diabetul cu metformină (un medicament antidiabetic care se administrează pe cale orală) sunt sfătuiți să își monitorizeze valorile vitaminei B12. Inhibitorii de pompă de protoni, medicamente folosite pentru a trata boala de reflux gastroesofagian sau indigestia, pot agrava o deficiență de vitamina B12.
Persoanele cu probleme de sănătate pot evita deficitul de vitamina B12 prin adoptarea unei diete echilibrate și prin includerea mai multor surse de vitamina B12 în alimentația zilnică sau prin administrarea unor suplimente.
Surse de vitamina B12
Deși problemele legate de absorbția nutrienților și alte situații medicale pot cauza valori foarte mici ale vitaminei B12 în sânge, unii oameni pot avea acest deficit din cauza că alimentația lor zilnică nu conține suficiente alimente bogate în vitamina B12. Acest lucru poate fi adevărat în cazul persoanelor vegane și al celor care sunt vegetariene pe termen lung și care nu sunt atente la aportul de B12.
Alimentele bogate în vitamina B12 includ:
- peștele (în special sardinele, tonul, păstrăvul, somonul) și fructele de mare
- carnea (de vită, de porc, păsările de curte, mielul)
- ouăle
- produsele lactate (laptele, brânza și iaurtul)
- drojdia nutritivă (inactivă)
- alimentele îmbogățite cu vitamina B12 (unele sortimente de pâine, cereale pentru micul dejun sau tipuri de lapte de soia)
Recomandari pentru determinarea nivelului de vitamina B12:
Determinarea nivelului de vitamina B12 este utilă pentru diagnosticarea unor afecțiuni gastro-intestinale sau neuronale. Frecvent, analiza este recomandată în:
- anemie megaloblastică;
- gastrită atrofică cronică;
- gastrectomie;
- boli ale ileonului terminal (boala Crohn, limfom, rezecție etc.);
- tulburări de memorie;
- demență;
- neuropatie periferică;
- alcoolism cronic;
- dietă vegetariană prelungită (ani);
- ingestie prelungită (ani) de inhibitori ai pompei de protoni/blocanți de receptori H2;
- la pacienții cu SIDA.
Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. Un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.