Programează o vizită

Endocrinologie

Poate că nici nu te-ai gândit până acum, însă o parte importantă din afecțiunile cronice sunt strâns legate de sistemul endocrin, cum ar fi diabetul, sindromul ovarelor polichistice sau osteoporoza.

Pentru a preveni astfel de boli, este foarte util sa mergi la controlul anual endocrinologic, care te poate ajuta cu diagnosticarea și tratamentul unor predispoziții sau afecțiuni hormonale, înainte ca acestea să se dezvolte în ceva mai grav.

Endocrinologia se ocupă cu profilaxia, depistarea, diagnosticarea, tratarea patologiei endocrine și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale sistemului endocrin. Această specialitate are ca obiect de activitate hormonii, efectul acestora asupra funcționării organismului, precum și bolile asociate.

În esență, bolile care trimit pacienții la medicul endocrinolog fac referire la unul din organele secretoare de hormoni din corp (glanda tiroidă, glandele suprarenale, glandele paratiroide, gonadele, glanda hipofiză, pancreasul, hipotalamusul). O parte dintre bolile endocrine nu au simptome, astfel că sunt descoperite cu ocazia controalelor de rutină și a efectuării analizelor de laborator anuale, însă odată diagnosticate, trebuie monitorizate periodic pentru tot restul vieții.

Un dezechilibru hormonal poate fi consecinta unor factori genetici sau de mediu. Unii copii au la nastere disfunctii hormonale care determina o serie de probleme de sanatate, precum intarzierea dezvoltarii.

Produsele chimice care afecteaza glandele endocrine, precum pesticidele, plumbul si ftalatii, folosite la producerea ambalajelor din plastic, pot sa cauzeze probleme hormonale.

Exista trei grupuri mari de tulburari endocrine:

  • Glanda nu produce suficienti hormoni – se numeste hiposecretia glandei endocrine;
  • Glanda produce prea multi hormoni – hipersecretie;
  • Tumorile se dezvolta in interiorul glandelor endocrine – acestea pot fi maligne sau benigne.

Endocrinologul trateaza frecvent urmatoarele afectiuni:

  • Boli ale tiroidei (hipotiroidism, hipertiroidism, tiroidita autoimuna, etc);
  • Tulburari metabolice ( diabet, dislipidemii, obezitate, rezistenta la insulină, etc);
  • Afectiuni ale suparenalelor ( sindrom Cushing, boala Addison, feocromocitom, etc);
  • Afectiuni ale glandelor paratiroide ( hipocalcemie, hipercalcemie);
  • Afectiuni ale glandelor gonadale: testicule si ovare (infertilitate, disfunctii erectile, tulburari de ciclu menstrual, sindromul ovarelor polichistice, hirsutism, etc);
  • Osteoporoza si osteopenia;
  • Afectiuni ale glandei hipofize ( adenoma hipofizar, insuficienta hipofizara, etc).

Echipa este formata din dr STOIAN IULIA SIMONA, medic specialist endocrinologie cu competente in ecografie tiroidiana si asistent medical principal Petrică Ana Maria.

Programări și informații la nr de telefon 0247317664/0347803570.

 Dr. Iulia Simona STOIAN

Dr. Iulia Simona STOIAN

Medic primar, endocrinologie

Contactați-ne