Programează o vizită

Endrocrinologie

Poate că nici nu te-ai gândit până acum, însă o parte importantă din afecțiunile cronice sunt strâns legate de sistemul endocrin, cum ar fi diabetul, sindromul ovarelor polichistice sau osteoporoza.

Pentru a preveni astfel de boli, este foarte util sa mergi la controlul anual endocrinologic, care te poate ajuta cu diagnosticarea și tratamentul unor predispoziții sau afecțiuni hormonale, înainte ca acestea să se dezvolte în ceva mai grav.

Endocrinologia se ocupă cu profilaxia, depistarea, diagnosticarea, tratarea patologiei endocrine și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale sistemului endocrin. Această specialitate are ca obiect de activitate hormonii, efectul acestora asupra funcționării organismului, precum și bolile asociate.

În esență, bolile care trimit pacienții la medicul endocrinolog fac referire la unul din organele secretoare de hormoni din corp (glanda tiroidă, glandele suprarenale, glandele paratiroide, gonadele, glanda hipofiză, pancreasul, hipotalamusul).O parte dintre bolile endocrine nu au simptome, astfel că sunt descoperite cu ocazia controalelor de rutină și a efectuării analizelor de laborator anuale, însă odată diagnosticate, trebuie monitorizate periodic pentru tot restul vieții.

Iată câteva dintre cele mai întâlnite afecțiuni și simptomele lor.

Una dintre cele mai răspândite boli ale sistemului endocrin, diabetul zaharat este o afecțiune în care pancreasul nu produce o cantitate suficientă a hormonului insulină sau organismul nu utilizează în mod eficient insulina pe care o produce. Deoarece insulina este esențiala în a ajuta organismul să transforme zaharurile și amidonul în energie necesară, pot exista consecințe grave în cazul în care diabetul este lăsat nediagnosticat și netratat.

Diabetul – simptome:
Sete excesivă sau foame excesivă;
Oboseală;
Urinare frecventă;
Greață și vărsături;
Pierderea sau creșterea în greutate inexplicabilă;
Modificări ale vederii.
Bolile tiroidiene

Hipertiroidismul este boala glandei tiroide în care se produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni, ceea ce duce la manifestări multiple: pierdere în greutate, puls rapid, transpirații, iritabilitate. Cea mai comună formă de glandă tiroidă hiperactivă este boala autoimună Basedow-Graves;

Hipotiroidismuleste boala glandei tiroide în care nu se produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni si se traduce clinic prin: fatigabilitate, constipație, piele uscată, depresie. O activitate mai slabă a glandei tiroide poate afecta dezvoltarea somatică și neuropsihică la copii;

Tiroidita autoimună, cunoscută și sub denumirea de tiroidită Hashimoto, este o boală inflamatorie a tiroidei, care uneori poate fi cauzată de disfuncția sistemului imun care produce autoanticorpi specifici (ATPO, antiTG) îndreptați eronat împotriva țesutului tiroidian, o etiologie clară nefiind cunoscută în momentul de față. Pacienții cu tiroidită evoluează în general spre hipotiroidism cu manifestările caracteristice acestuia: oboseală, sensibilitate crescută la frig, paloare, căderea accentuată a părului, creștere în greutate, dureri musculo-articulare, depresie, tulburări de memorie, sângerări menstruale abundente;

Nodulii tiroidieni pot fi diagnosticați pur întâmplător, în cadrul controalelor de rutină sau în cursul investigării altor boli. Aceștia pot pune probleme atunci când aduc cu sine varii simptome, cum ar fi dificultate la înghițire, respirație îngreunată sau inflamație neobișnuită în regiunea glandei tiroide;

Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, conform experților, în mare parte datorită îmbunătățirii continue a metodelor imagistice de diagnostic și a posibilităților din ce în ce mai mari de a pune un diagnostic precoce, cât mai aproape de debutul bolii.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP). Sindromul ovarelor polichistice este de asemenea o boală comună a sistemului endocrin, care afectează între 7% și 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă intre 15 și 45 de ani. Acest sindrom este o afecțiune asociată cu simptome ale menstruației neregulate, excesul de hormoni de sex masculin, precum și acnee și dificultatea de a rămâne însărcinată. Ele au un risc mărit de complicații metabolice cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.

Sindromul ovarelor polichiste (SOP) – simptome:

Perioade menstruale neregulate sau absente;
Infertilitate;
Creșterea în exces a părului facial sau corporal;
Subțierea părului de pe scalp;
Probleme cu greutatea corporală;
Probleme ale tenului: acnee pe față, piept și spate; pigmentarea și îngroșarea pielii in jurul gâtului, abdomenului, axilei.

Bolile glandelor suprarenale
Sindromul Cushing/hipercorticismulapare atunci când se acumulează cortizol în exces în corp; poate fi datorat unui tratament îndelungat cu cortizol sau unei producții prea mari de hormon la nivelul glandei suprarenale. Boala se poate complica cu osteoporoză, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II, infecții frecvente, scădere a masei musculare;

Insuficiența suprarenaliană/boala Addisonreprezintă forma inversă a bolii Cushing, în cadrul căreia vorbim despre un nivel scăzut de cortizol și uneori nivel scăzut și de aldosteron. În cele mai pesimiste scenarii, afecțiunea poate duce la hipotensiune arterială, pierderea cunoștinței, deces;

Hiperaldosteronismul este consecința producerii în cantități prea mari de aldosteron la nivelul glandelor suprarenale. Aldosteronul are rolul de a echilibra cantitățile de sodiu și potasiu din sânge, astfel că, în prezența unei cantități mari de hormon, se va produce pierdere de potasiu, reținere de sodiu și, secundar, de apă. În consecință, va apărea hipertensiunea arterială, una dintre cele mai frecvente patologii ale secolului;

Feocromocitomul(tumoră a glandei suprarenale, cel mai des benignă) poate duce la hipertensiune arterială paroxistică și la diferite simptome: dureri de cap, transpirații, atac de panică. În general, tumorile glandei suprarenale pot fi benigne sau maligne, iar pentru că pot fi secretante de hormoni în exces, pot produce o parte dintre bolile anterior menționate.
Aceasta apare atât la femei, cât și la bărbați, deși șansa ca femeile să dezvolte această boală este de patru ori mai mare. Este o afecțiune în care oasele devin fragile și mai predispuse la rupere. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv o scădere a hormonului estrogen(în timpul menopauzei la femei) sau o scădere a nivelului de testosteron la bărbați (odată cu înaintarea în vârstă). Deoarece osteoporoza de multe ori nu are simptome evidente, este adesea lăsata nediagnosticată până când persoana afectată suferă o fractură sau ruperea unui os în timpul unui traumatism minor sau când apar dureri importante osoase într-un stadiu avansat al bolii.

Osteoporoza – simptome:

Dureri de spate, cauzate de o vertebă fracturată sau tasată;
Pierderea de înalțime de-a lungul timpului;
O încovoiere a spatelui;
Fractura osoasă produsă de un traumatism minor.

Nu uita! Dacă unul dintre aceste simptome apare și persistă, discută imediat cu medicul tău endocrinolog pentru a identifica cauza și a-ți pune diagnosticul corect. Lăsate netratate, afecțiunile endocrinologice pot avea efecte grave asupra bunei funcționari a organismului.

 Dr. SOARE IULIA SIMONA

Dr. SOARE IULIA SIMONA

Medic specialist endocrinologie

Contactați-ne