Programează o vizită

Servicii Imagistica – Ecografia mamară și puncție sân ecoghidată

 Ecografia mamară sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor. Rolul ei este de a depista afecțiunile mamare în stadiu precoce și de a monitoriza anumite afecțiuni la nivelul sânului. Procedura nu este dureroasă și reprezintă prima metodă de examinarea sânilor pentru femeile sub 40 de ani, femeile gravide sau pentru cele care alăptează.

Investigațiile medicale anuale reprezintă cea mai bună metodă de screening a unor boli grave, cum este cancerul. De aceea, este indicat ca femeile să facă regulat, pe lângă consultația ginecologică, o ecografie mamară. Ecografia poate fi folosită, de asemenea, pentru a ajuta medicul la ghidarea unei proceduri de biopsie cu ac. Astfel, cu ajutorul ecografiei, medicul va putea vedea clar acul în timp ce este introdus în țesutul mamar, ajutându-l să ajungă în zona dorită.

Examenul ecografic al sânului este metoda recomandată pentru investigarea inflamațiilor și infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare.

Puncția sân sub ghidaj ecografic este o metodă minim invazivă prin care se recoltează fragmente de țesut de la nivelul unei leziuni/nodul mamar, pentru a confirma sau a infirma suspiciunea de cancer. Leziunea de la nivelul sânului este depistată cu ajutorul unui ecograf, apoi se introduce un ac special de puncție, a cărui progresie prin țesuturi este urmarită în timp real cu ajutorul ecografului.

Puncția sân ecoghidata este indicată în cazul unei leziuni mamare solide, fiind singura care, datorită analizei morfopatologice ulterioare sub microscop a țesutului, poate stabili natura benignă (necanceroasă) sau malignă (de cancer) a acesteia. Este singura procedură prin care putem diferenția cu certitudine leziunile benigne de cele maligne, obținând astfel un diagnostic precis.

Biopsia confirmă sau infirmă diagnosticul de cancer mamar, fiind singura metodă capabilă să ofere aceste informații clar. Cancerul de sân diagnosticat corect și la timp poate fi vindecat printr-un tratament modern și eficient.

 

Echipa este formata din Dr. FLORIN NICULAE, Medic specialist Radiologie și Imagistică medicală, Competență Radiologie Intervențională nivel 2, Competență Ecografie Generală și Petrică Ana Maria – asistent medical principal.

 

Programări și informații la nr de telefon 0247317664/0347803570.

 

 

Dr. Florin NICULAE

Dr. Florin NICULAE

Medic specialist radiologie și imagistică, competență - ecografie generală și radiologie intervențională nivel 2

Contactați-ne