Ce este puncția de sân ecoghidată

Programează o vizită

Puncția sân sub ghidaj ecografic este o metodă minim invazivă prin care se recoltează fragmente de țesut de la nivelul unei leziuni/nodul mamar, pentru a confirma sau a infirma suspiciunea de cancer. Leziunea de la nivelul sânului este depistată cu ajutorul unui ecograf,  apoi se introduce un ac special de puncție, a cărui progresie prin țesuturi este urmarită în timp real cu ajutorul ecografului.  În momentul în care acul de puncție ajunge la leziune/nodul  medicul declanșează procesul de recoltare al țesutului care durează o fracțiune de secundă. Operațiunea se repetă de cel puțin 3 ori pentru a se obține 3-5 fragmente separate de țesut.

Cand este recomandata punctia san ecoghidata:

Puncția sân ecoghidata este indicată în cazul unei leziuni mamare solide, fiind singura care, datorită analizei morfopatologice ulterioare sub microscop a țesutului, poate stabili natura benignă (necanceroasă) sau malignă (de cancer) a acesteia. Este singura procedură prin care putem diferenția cu certitudine leziunile benigne de cele maligne, obținând astfel un diagnostic precis. Medicul vă poate recomanda o puncție biopsie san ecoghidata în următoarele situații:

  • la palparea sânului se descoperă un nodul sau o îngroșare suspectă
  • în urma unei mamografii sau ecografii mamare se constată o formațiune suspectă la nivelul sânului sau axilei

Puncția sân ecoghidata este efectuată de medic în condiții sterile pentru a preveni infecția. Medicul va curăța pielea sânului cu Betadină (soluție de Iod) sau alte soluții similare acesteia.  Manopera se realizează sub anestezie locală pentru a diminua, până la a anihila, durerea. Anestezia locală (a pielii) se efectuează cu Xilină. Aceasta este un anestezic local comun, cu care probabil v-ați întâlnit deja în cadrul vizitelor la stomatolog. Pentru anestezie se efectuează o injecție cu un ac foarte fin (de dimensiunea unui ac de gămălie).

Contraindicatii relative ale punctiei (discutati cu medicul inainte de procedura):

  • sunteți alergică (în special dacă ați fost alergică la anestezia stomatologică)
  • ați utilizat aspirină în ultimele 7 zile sau urmați tratament cu anticoagulante (medicamente care ,,subțiază sângele’’)

Avantajele punctiei san ecoghidata

  • Puncția de regula nu este o procedura dureroasă, singurul discomfort fiind doar înțepătura și senzația de căldură locală din momentul anesteziei locale. Aceste sunt diminuate întrucât folosim ace extrem de subțiri, a caror grosime de aproximativ 3 ori mai mica decat a unui milimetru (0,3mm).
  • Fiind o metodă ghidată ecografic, medicul examinator vizualizează în permanență acul de puncție.
  • Siguranța abordării leziunii: nu sunt afectate structuri importante precum coastele, plămânii sau vasele mari de sânge
  • Siguranța extragerii de țesut din fomațiunea de interes
  • Risc minim de diseminare a celulelor pe traiectul acului .

Riscurile punctiei mamare

  • Discomfort la nivelul sânului (similar senzației de după o lovitură la sân, dispare în a 2-a sau a 3-a zi)
  • Vânătăi sau umflături la nivelul sânului (se vor retrage în aproximativ 1-2 săptămâni). Nu sunt vizibile de către ceilalți.
  • Hemoragii la nivelul locului de puncție (necesită aplicarea unei presiuni cu mâna asupra compresei aplicate). Dispar în general în câteva minute.
  • Infecția la locul biopsiei. Necesită tratament antibiotic.
  • Pneumotorax (foarte rar)

Pentru a reduce discomfortul, după puncție, la recomandarea medicului veți putea lua un calmant pentru durere,  sau veți puteți aplica local o punga cu gheață.

Dacă în urma puncției mamare apare febra, locul de puncție devine cald și roșu sau dacă aveți scurgeri anormale în locul de puncție, vă rugăm contactați cât mai repede medicul, pentru că acestea pot fi simptomele și semnele unei infecții.

Biopsia confirmă sau infirmă diagnosticul de cancer mamar, fiind singura metodă capabilă să ofere aceste informații clar. Cancerul de sân diagnosticat corect și la timp poate fi vindecat printr-un tratament modern și eficient.

Contactați-ne

Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia mamară sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor. Rolul ei este de a depista...

citește mai mult