Doctor oftalmolog Ovidiu Coravu: „Chalazionul are la bază inflamaţia cronică a glandelor Meibomiene. “Ar putea fi asociat cu tuberculozele, cancerul de piele sau diabetul zaharat”

Programează o vizită

Pleoapele și, în special, marginea pleoapei reprezintă o regiune anatomică complexă, acolo unde se instalează chalazionul, care se traduce printr-un blocaj al glandelor sebacee aflate chiar sub baza genelor. Are o etiologie microbiană, reprezentată, în special, de stafilococul auriu, și se prezintă ca o umflătură roșiatică, de mici dimensiuni. Medicul oftalmolog Ovidiu Coravu (medalion) ne-a explicat ce este această afecțiune, care sunt cauzele apariției, cât este de periculoasă și, mai ales, cum se poate trata.

„Survine ca urmare a transformării unui urcior”

– Ce este chalazionul?

– Chalazionul, spre deosebire de orjelet (urcior), nu are o denumire populară cu care să mă fi întâlnit până acum. Pacientul, de obicei adult, se prezintă acuzând disconfort ocular și prezența unei umflături la nivelul unei pleoape, de obicei pleoapa superioară.

– Cum apare?

– Ca să înțelegem mecanismul, trebuie să știm că de-a lungul marginilor pleoapelor există mai multe tipuri de glande, iar cele „intimate” în chalazion sunt glandele Meibomiene. Numite și glande tarsale, acestea sunt cele de tip holocrin. Acestea produc meibum, o substanță uleioasă care împiedică evaporarea filmului lacrimal al ochiului. Meibum previne vărsarea lacrimilor pe obraz, prinzând lacrimile între marginea uleiului și globul ocular și creând capacele închise etanș. Există aproximativ 50 de glande pe pleoapa superioară și 25 de glande pe pleoapa inferioară, tocmai de aceea este mai des întâlnit la nivelul pleoapei superioare. Este produs printr-o reacție inflamatorie a glandelor Meibomiene, cu blocarea orificiilor glandulare și stagnarea secrețiilor sebacee. Poate surveni spontan sau ca urmare a transformării unui orjelet (urcior).

„Durează câteva săptămâni”

– Apare, cu precădere, la pacienții care au și alte afecțiuni?

– În general, pacienții cu chalazion prezintă obstrucție glandulară sebacee și în alte zone: comedoame, ten gras (dermatită seboreeică), dar poate fi asociat cu nevi telangiectazi, acnee, blefarită. Alți factori de risc pot fi infecțiile virale, tuberculozele, cancerul de piele sau diabetul zaharat.

– Care este perioada de dezvoltare?

– Apariţia lui, cum spuneam mai sus, poate fi spontană sau ca urmare a transformarii unui orjelet (urcior) intern incomplet vindecat. Există doar diferența de localizare, pleoapa superioară sau inferioară, intern sau extern. Atunci când este situat intern (cele mai frecvente cazuri), chalazionul apare ca o formațiune chistică, de mici dimensiuni, foarte puțin dureroasă. Aceasta se instalează pe interiorul pleoapelor și nu are la început niciun simptom. Chalazionul extern se manifestă la marginea pleoapei inferioare sau superioare, la unul sau chiar la ambii ochi, ca o umflătură de mărimea unui bob de orez sau chiar al unui bob de mazăre. Inflamația poate dura câteva săptămâni.

„Primele semne: disconfort și apariția umflăturii”

– Poate crea complicații?

– Apariţia lui nu este ceva grav, dar necesită cel puțin un drum la medicul oftalmolog pentru diagnosticare corectă și instituirea unui tratament adecvat. Complicațiile ce pot apărea sunt ori infecțioase, ori din cauza drenării chirurgicale improprii (leziuni cu lipsă de substanță) sau incomplete (reapariția sau apariția de mase voluminoase ce prolabează prin piele) și/sau conjunctivă.

– Se previne apariția lui?

– Da, se poate preveni prin învățarea pacientului să nu mai ducă mâna la față. Sper ca după această perioadă grea prin care trecem, provocată de COVID-19, să fi învățat toată lumea să aibă o igienă corespunzătoare prin îndepărtarea secrețiilor și, în cazul celor care prezintă factori de risc, masajul ușor al pleoapelor pentru drenajul glandelor și aplicarea de comprese calde.

– Ce simptome are pacientul?

– Poate fi asymptomatic, dar pacientul de obicei adult se prezintă acuzând disconfort ocular și prezența unei umflături la nivelul unei pleoape, de obicei pleoapa superioară. Primele semne, în cazul în care este simptomatic, sunt: disconfort și apariția umflăturii. Chalazionul nu provoacă, de obicei, probleme de vedere. Apariția chalazionului are la bază, în cele mai multe cazuri, inflamaţia cronică a glandelor Meibomius. Chalazionul nu este contagios și se vindecă spontan sau chirurgical.

„Se retrage după ce se sparge și se drenează toată infecția”

– Se aseamănă cu urciorul?

– Nu, nu este acelaşi lucru cu orjeletul (urciorul). Orjeletul este o infecție localizată la nivelul pleoapei, mai exact la baza unei gene (orjelet extern) sau la nivelul uneia dintre glandele sebacee (orjelet intern). Apare ca o umflătură mică, roșie și dureroasă ce evoluează spre o colecție purulentă. Acesta se retrage, în mare parte dintre cazuri, numai după ce se sparge și se drenează toată infecția. Primele semne, sunt: durerea, roșeața și apariția unei mici umflături. Orjeletul nu provoacă, de obicei, probleme de vedere. Apariția orjeletului are la bază, în cele mai multe cazuri, infectarea cu o bacterie stafilococică. În plus, spre deosebire de chalazion, orjeletul este contagios. În mare parte dintre cazuri, se vindecă singur după drenare.

– Cum se tratează chalazionul?

– Tratamentul chalazionului diferă în funcție de evoluție și de gravitatea acestuia. Unele forme dispar fără tratament. Însă, în cazul în care medicul consideră că este nevoie de tratament, acesta poate include îngrijirea la domiciliu și/sau tratament medicamentos. În primul rând, pentru a evita complicațiile, nu încercați să stoarceți chalazionul! Este bine să îl atingeți cât mai puțin cu putință, aplicaţi comprese calde de patru-cinci ori pe zi. Astfel, se poate reduce umflătura, prin înmuierea uleiurilor din glanda blocată. Tratamentul medical pentru chalazion constă în injecții cu corticosteroizi sau, în cazurile în care nu se poate, cu diverse picături antiinflamatoare, din trei în trei ore. La tratamentul chirurgical se recurge după tratarea inițială (7-14 zile) cu corticoizi sau antiinflamatoare picături. Este instituit pentru drenajul chalazionului chiuretarea țesutului granulomatos și excizia peretului glandular (cămașa chalazionului). La copii, se face cu anestezie generală, la adulți, cu anestezie locală.

„Chalazionul nu este contagios şi se vindecă spontan sau chirurgical“

„Se pot pierde genele şi poate vătăma accidental globul“

– Rămân semne după intervenția chirurgicală?

– În mod normal nu rămâne niciun semn, dar există și cazuri excepționale în care se poate afecta fanta palpebrală, se pot pierde genele și poate apărea vătămarea accidentală a globului. Drenarea incompletă a chalazionului poate duce la prolapsarea țesutului de granulare în conjunctivă sau piele.

– Se poate extinde și la celălalt ochi?

– Nu se poate spune că se extinde, nefiind contagios, infecțios, dar, cum spuneam la început, pacienții cu chalazion prezintă obstrucție glandulară sebacee și în alte zone aşa că la fel de bine poate apărea și la celălalt ochi. Chalazionul este, de fapt, o inflamație cronică a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale. Se poate dezvolta pe pleoapa inferioară sau superioară, la un singur ochi sau la ambii.

 

Contactați-ne

Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia mamară sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor. Rolul ei este de a depista...

citește mai mult