10 semne ca ai estrogen in excess  

Programează o vizită

Ce este estrogenul?

Estrogenul – principalul hormon sexual feminine joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare feminine, cum ar fi sânii,  endometrul (membrana care căptușește interiorul uterului), precum și în reglarea ciclului menstrual și a sistemului reproducător.

Si bărbații au!

Vom începe prin a clarifica o mare neînțelegere: bărbații produc estrogen și femeile produc testosteron! Suntem cu toții o mare familie umană fericită producătoare de hormoni!  Diferența, desigur, este că sexul tău determină hormonul dominant.

Nivelurile ridicate de estrogen la bărbați corespund, de obicei, unor niveluri scăzute de testosteron. Acest dezechilibru hormonal poate duce la probleme de sănătate cum ar fi cancerul de prostată, boli de inimă, precum și la ginecomastie (mărirea sânilor). Pe măsură ce testosteronul este transformat în estrogen, nivelurile scăzute de testosteron pot provoca multe simptome neplăcute, inclusiv pierderea masei musculare, oboseală, libido scăzut, disfuncție erectilă.

Ce este dominanța estrogenică?

Dominanța estrogenică este o afecțiune în care femeile prezintă un dezechilibru al nivelurilor de estrogen și progesteron. Progesteronul este un hormon steroid natural produs în ovare, în placentă (în timpul sarcinii) și în glandele suprarenale. Hormonul ajută la pregătirea organismului pentru concepție și sarcină, ajută la stimularea dorinței sexuale și reglează ciclul menstrual.

Dezechilibrul progesteronului are, de asemenea, repercusiuni. Nivelurile ridicate de progesteron sunt considerate a fi parțial responsabile de simptomele sindromului premenstrual (PMS). Nivelurile scăzute ale hormonului steroid natural pot duce la eșecul ovulației sau la nereguli menstruale.

Cele 10 semne:


Creșterea în greutate

Unul dintre principalele simptome ale dominanței estrogenice este creșterea în greutate, în special în zona șoldurilor. Homeostazia estrogenului este esențială pentru menținerea unei greutăți sănătoase. De asemenea, este frecventă apariția balonării sau dificultăți în a pierde în greutate.

Sânii umflați sau sensibili

Sânii feminini sunt sensibili la schimbările hormonale, după cum reiese din umflarea și sensibilitatea din timpul menstruației. Durerea și umflarea în jurul mameloanelor, în special în afara ciclului, s-ar putea datora unor niveluri ridicate.

Menstruații neregulate

Nivelurile ridicate aruncă o buclă în aparatul hormonal responsabil de menținerea unor perioade regulate. Ca urmare, este posibil ca menstruația să apară mai devreme sau mai târziu decât de obicei.

Schimbări de dispoziție

În condiții normale, estrogenul crește fluxul sanguin cerebral și promovează activitatea neuronală, ceea ce ne ajută să gândim. Cu toate acestea, nivelurile ridicate sunt legate de anxietate, depresie și chiar de atacuri de panică.

Scăderea apetitului sexual

Nu s-au făcut prea multe cercetări cu privire la relația – dacă există – dintre nivelurile ridicate de estrogen și apetitul sexual. Cu toate acestea, având în vedere nenumăratele complicații fizice și psihologice cauzate de dominanța estrogenului, această constatare nu ne surprinde câtuși de puțin.

Dureri de cap

Hormonii influențează modul în care noi, oamenii, percepem și procesăm durerea. Reacția biochimică umană tipică la durere este eliberarea de endorfine, care ajută la blocarea semnalelor de durere ale creierului. Cu toate acestea, fluctuațiile hormonale aruncă o cheie în acest sistem. Durerile de cap care apar mai frecvent sunt adesea rezultatul.

Căderea părului

Atunci când foliculii de păr sunt expuși la un exces de estrogen, aceștia se pot închide și nu mai răspund la „comenzile” de creștere. Prea mult progesteron, tiroida și suplimentele de DHEA pot provoca, de asemenea, căderea părului.

Mâinile și picioarele reci

Așa cum am menționat, estrogenul stimulează sistemul circulator al organismului – iar o cantitate prea mare încetinește fluxul sanguin. Raționamentul științific pentru acest efect nu este pe deplin înțeles, dar există un consens general că există o relație.

Dificultăți de somn

Este un hormon „excitator” – ne înfierbântă. Cu toate acestea, la fel ca și cofeina, prea mult ne poate ține treji. Din păcate, pentru cei care se confruntă cu dominanța estrogenică, problemele de somn sunt o problemă recurentă.

Uitarea

Estrogenul este un hormon major care poate avea un impact asupra memoriei înainte sau în timpul menopauzei. Deoarece hormonul ajută la reglarea neurochimiei noastre, este previzibil că un dezechilibru poate afecta memoria pe termen scurt.

Câteva schimbări simple ale stilului nostru de viată pot oferi rezultate incredibile. Iată ce poti să faci:
  • Mai putine băuturi alcoolice
  • Mai multe fructe si legume
  • Evită alimentele grase
  • Redu nivelul de stres
  • Consumă mai multe fibre
  • Practică un sport sau antrenează-te de cel putin trei ori pe săptămână.

Un nivel ridicat de estrogen îti creste riscul de a dezvolta boli grave precum cancerul mamar. Mai mult, expunerea excesivă la estrogen pentru perioade de timp îndelungare poate provoca cancer endometrial.

Dacă experimentezi simptome neobisnuite, cel mai bine este să-ti consulti medicul.

Orice dezechilibru hormonal si factorii care l-au cauzat trebuie solutionat în timp util. Dacă obtii un tratament adecvat la timp, vei evita complicatiile.

Contactați-ne

Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia mamară sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor. Rolul ei este de a depista...

citește mai mult