Indicele glezna-brat

Programează o vizită

Indicele glezna-brat este o metoda rapida, noninvaziva, de a diagnostica boala arteriala periferica, o afectiune ce presupune ingustarea sau blocarea fluxului sanguin la nivelul arterelor periferice (membre superioare sau inferioare). Numeroase studii au demonstrat că boala arterială periferică (BAP) este un predictor semnificativ al viitoarelor evenimente cardiovasculare (CV), ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Indicele gleznă-braţ (IGB) este un test de screening non-invaziv care compară tensiunea arterială sistolică la nivelul gleznei cu cea mai mare valoare a tensiunii arteriale sistolice brahiale.

Indicele gleznă-braţ este o determinare utilă nu doar pentru o primă evaluare a circulaţiei la nivelul membrelor inferioare, dar şi pentru urmărirea evoluţiei pacientului în timp. IGB este un instrument de screening şi de diagnostic sensibil și cost-eficient pentru BAP, care poate fi efectuat cu uşurinţă în asistenţa primară, având un impact semnificativ asupra planurilor de tratament al pacientului.

În plus faţă de valoarea în diagnosticul BAP, IGB poate fi utilizat pentru a evalua ateroscleroza generalizată. Studiile au arătat că un IGB scăzut (≤0,90) are o specificitate de 98% pentru diagnosticul BAP și o specificitate de 92% pentru predicția bolii coronariene şi a accidentului vascular cerebral. La persoanele în vârstă, un IGB de 0,90 sau mai mic indică ateroscleroza subclinică şi este un predictor puternic al mortalității totale şi morbidității cardiovasculare şi al decesului la pacienţii cu antecedente clinice de boli cardiovasculare.

Medicul iti va recomanda investigatia daca ai peste 50 de ani si ai unul dintre urmatorii factori de risc pentru boala arteriala periferica:
•    Fumat
•    Diabet zaharat
•    Hipertensiune arteriala
•    Hipercolesterolemie
•    Claudicatie intermitenta – durere, senzatie de arsura, greutate sau crampe la nivelul picioarelor care apar in timpul activitatilor precum plimbatul sau urcatul scarilor.

Indicele glezna-brat este uneori recomandat ca parte a unei serii de trei teste, inclusiv ecografia de carotida si ecografia abdominala, pentru a evalua arterele.

Testul nu este indicat in situatiile in care ai dureri mari la nivelul picioarelor sau bratelor. In schimb, medicul iti poate recomanda un alt test de evaluare a arterelor la nivelul picioarelor, cum ar fi o ecografie Doppler

IGB normal variază între 0,9 şi 1,3.

O valoare peste 1,4 este sugestivă pentru artere incompresibile, secundar calcificărilor mediei pereţilor arteriali, întâlnită frecvent la diabetici, pacienţi cu insuficienţă renală sau vârstnici.

O valoare a IGB sub 0,9 presupune existenţa bolii arteriale periferice.

Mai mult decât atât, valoarea IGB cuantifică gradul afectării arteriale:

  • 0,80-0,90: afectare uşoară.
  • 0,50-0,80: afectare moderată.
  • sub 0,5: afectare severă.
  • Valorile IGB <0,9 sunt considerate ca un prag patologic pentru definirea BAP și a riscului ridicat de boli cardiovasculare. La pacienții diabetici, IGB poate fi utilizat datorită simplității sale, dar valorile obținute trebuie interpretate cu precauție, în funcție de situația clinică.

IGB este un instrument eficient pentru practica clinică, simplu, ieftin și rapid de măsurare a prezenței probabile a aterotrombozei periferice, atât la pacienții cu antecedente de boli vasculare, cât mai ales la pacienții cu risc. IGB trebuie folosit pentru estimări mai precise ale riscului evenimentelor cardiovasculare majore viitoare și riscului de deces, dar și pentru a orienta deciziile privind prevenţia și tratamentul pacienţilor. IGB scăzut se corelează cu o creștere de aproximativ două ori a riscului de evenimente cardiovasculare viitoare fatale şi non-fatale.

Contactați-ne

Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia mamară sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor. Rolul ei este de a depista...

citește mai mult
Prostatita

Prostatita

Prostatita este o afectiune care afecteaza cu predilectie barbatii de varsta tanara si medie (30-50 ani) si poate fi recunoscuta foarte usor. Atunci...

citește mai mult