Programează o vizită

Prostatita este o afectiune care afecteaza cu predilectie barbatii de varsta tanara si medie (30-50 ani) si poate fi recunoscuta foarte usor.

Atunci cand apare, glanda prostatica isi poate mari volumul si consistenta, devenind sensibila, ceea ce produce usturime la urinare, disconfort si dureri in zona genitala. Prostatita poate sa apara fie treptat, fie brusc si poate sa dureze luni intregi. Pana la tratament, orice forma de prostatita, fie ca este acuta sau cronica, trebuie diagnosticata, de aceea consultul de specialitate trebuie sa fie efectuat in momentul in care pacientul observa primele simptome.

De cele mai multe ori, prostatita este cauzata initial de infectii bacteriene, iar simptomele sunt cele specifice unei infectii, precum febra, frisoane si urinari dureroase sau chiar insotite de sangerari. In aceste cazuri, antibioticele sunt solutia cea mai eficienta pentru a trata si ameliora simptomele.

Exista mai multe tipuri de prostatita, clasificate in functie de cauzele care duc la aparitia lor: prostatita acuta bacteriana, prostatita cronica bacteriana, prostatita inflamatorie asimptomatica. Fiecare tip are forme diferite de tratament, precum si de diagnosticare.

Un lucru pe care il stiu foarte putini este acela ca prostatita poate sa dureze luni intregi, ca manifestare. In unele cazuri, aceasta poate fi asimptomatica, fiind depistata accidental in urma unor consultatii de specialitate sau analize pentru alte afectiuni.

Prostatita poate fi recurenta, reaparand la intervale regulate de timp.

Deoarece este cauzata de o infectie bacteriana, prostatita are simptome specifice unei infectii, de cele mai multe ori: febra, frisoane, dureri la urinat. Pacientul poate experimenta durere inghinala si usturime la urinare. Acestea sunt simptomele cel mai usor de recunoscut atunci cand vine vorba de prostatita.

In functie de tipul de prostatita pe care il are pacientul, simptomele pot fi diferite.

Simptome prostatita acuta bacteriana

Aceasta forma de prostatita debuteaza brusc, cu febra, dureri musculare si articulare, precum si o stare accentuata de oboseala. Prostata este marita, fluxul de urina devine mai mic, iar durerile la urinare devin accentuate. Pot aparea si sangerari urinare si dureri la nivelul penisului, precum si in zona lombara. Simptomele se pot acutiza si daca sunt netratate, pot duce la imposibilitatea de a urina, precum si la internare de urgenta.

Alte simptome prin care puteti identitfica aceasta forma de prostatita sunt:

  • Dureri in perineu (zona dintre scrot si anus)
  • Greata si varsaturi
  • Senzatie de arsura la urinare
  • Frisoane
  • Presiune redusa a jetului urinar
  • Dureri de penis

Simptome prostatita cronica bacteriana

Acest tip de afectiune este cauzat tot de bacterii, dar manifestarea este mai usoara. Simptomele sunt la o intensitate scazuta, iar acest lucru face ca pacientul sa nu isi dea seama ca are o afectiune medicala. De aceea, in cele mai multe dintre cazuri, pacientii se prezinta pentru consult tarziu, la cateva saptamani sau luni de la debutul principalelor simptome.

Febra este un simptom rar, dar in schimb apar fenomene urinare diverse precum urinatul frecvent, nevoia urgenta de a urina, jetul urinar slab. Durerile la urinare si urinarile dese sunt alte simptome asociate. Apar si dureri rectale, precum si o senzatie de disconfort la nivelul scrotului.

Alte simptome specifice pentru prostatita cronica bacteriana sunt:

  • Ejaculare dureroasa
  • Probleme la initierea fluxului de urina
  • Dureri de penis
  • Tulburari de dinamica sexuala (disfunctie eretila, ejaculare precoce)

Simptome sindromul durerii cronice pelvine

Durerea cronica pelvina este una dintre cele mai des intalnite forme de prostatita. Potrivit unor studii, factorul care le declanseaza poate fi stresul sau un traumatism la nivel inghinal acestea ducand la o crestere a sensibilitatii nervilor din zona genitalo-urinara.

Acest tip de prostatita se poate manifesta prin durere cronica, ce poate afecta atat vezica, cat si functia sexuala. Durerile apar in zona penisului si a scrotului, de cele mai multe ori. Foarte important de retinut, durerea poate aparea si in timpul sau dupa ejaculare, acesta fiind un simptom.

Prostatita inflamatorie asimptomatica

Exista si un tip de prostatita foarte dificil de depistat, deoarece este asimptomatica. Prostatita inflamatorie este descoperita in urma testelor si analizelor pentru alte afectiuni medicale, precum infertilitatea. Neavand niciun simptom, aceasta ramane netratata, de cele mai multe ori.

Diagnosticarea prostatitei nu este atat de simpla ca in cazul altor afectiuni, deoarece simptomele acesteia pot fi confundate foarte usor cu cele ale infectiei urinare. Un simplu consult de specialitate nu este suficient, de aceea sunt recomandate de fiecare data investigatii suplimentare.

Analize de urina

Acestea sunt necesare pentru a indica medicului specialist daca exista o infectie urinara asociata sau nu. Uroflowmetria (masurarea debitului urinar) este si ea necesara. Prin aceasta investigatie, poate fi masurata presiunea fluxului de urina. Prin aceste teste si analize pot fi depistate obstacole care exista la nivelul prostatei, uretrei sau muschilor pelvieni.

Analize de sange

Pot fi necesare pentru o diagnosticare exacta a prostatitei. Analizele de sange pot indica si ele semne ale unei posibile infectii sau ale unor probleme cu prostata.

Investigatii imagistice

Scanarea CT a tractului urinar poate fi de mare folos in diagnosticarea prostatitei, aceasta oferind imagini de o acuratete ridicata, ce pot ajuta medicul specialist. Ecografia si radiografia sunt si ele utile in diagnosticare.

Daca nu este diagnosticata la timp, prostatita poate duce la retentie urinara acuta, infertilitate si disfunctii sexuale grave.

Cele mai multe cazuri de prostatita nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, barbatii ar trebui sa faca teste specifice pentru a afla daca sufera de vreo boala cu transmitere sexuala (BTS). Pentru a va proteja de aceste afectiuni, folositi prezervativul in timpul tuturor contactelor sexuale. Acest lucru ajuta la prevenirea aparitiei sau raspandirii infectiei.

Barbatii care se confrunta cu infectii urinare frecvente au mai multe riscuri de a suferi de prostatita. De asemenea, barbatii care au peste 50 de ani si au prostata marita au un risc crescut de a dezvolta aceasta problema.

In plus, este esential sa tratati la timp orice fel de infectie urinara pentru a impiedica raspandirea infectiei catre prostata. Daca resimtiti dureri in zona perineului atunci cand stati pe scaun, luati legatura cu un medic. Este important sa combateti aceasta problema inainte de a avansa catre sindromul de durere cronica pelvina.

Consultatia de specialitate este recomandata in momentul in care apar primele simptome, precum:

  • durere sau usturime la urinare
  • urinari frecvente
  • dureri in zona inghinala/testiculara
  • febra si frisoane
  • dureri musculare si articulare

 

Contactați-ne

Ecografia mamară

Ecografia mamară

Ecografia mamară sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor. Rolul ei este de a depista...

citește mai mult